Cara Potong Ayam 8 Bahagian

Berikut cara memotong ayam menjadi 4 8 dan 18 bagian. Memotong ayam menjadi 8 bagian bisa menjadi salah satu solusinya.


3 Cara Karkas Ayam 16 Bagian Untuk Hidangan Partai Besar

Potong ayam utuh menjadi beberapa bagian.

Cara potong ayam 8 bahagian. Kat sini ada tips2 macamana nak pilih ayam bila nak beli ayam. ½ sudu besar Jintan Manis goreng tanpa minyak hingga naik bau. Berikut teknik atau cara memotong ayam menjadi delapan yaitu dua bagian dada ayam dua paha atas dua paha bawah dan dua sayap.

Potong antara bahagian peha dan thigh. Kalau besar dan berat lebih bagus. ½ sudu besar Jintan Putih goreng tanpa minyak hingga naik bau.

Setelah mengetahui jenis potongan ayam dan penjelasannya penting bagi pebisnis untuk mengetahui bagaimana cara memotong ayam dengan sempurna. Tapi zaman sekarang ni kebanyakan ayam yang sampai ke majlis kenduri kahwin memang dah siap dipotong tinggal lagi nak dibasuh sahaja. Melansir Eating Well ayam utuh dapat dibagi menjadi delapan potongan yaitu dua dada dua paha atas dua paha bawah berbentuk seperti stik drum serta dua potong sayap ayam.

Telentangkan ayam dan kelar sedikit pada bahagian pahanya. Tarik 2 ayam tu biar putus 2. Potong bahagian belakang dulu antara tulang belakang dengan peha tu.

Potong kulit yang menghubungkan kaki ke tubuh. Bahan-bahan 6 orang Untuk Ayam. Kalau pergi ke pasar tani lihatlah betapa hebatnya penjual ayam ni memotong ayam kepada 12 bahagian dengan pantas.

Selepas tu potong pula part ni. Mula-mula potong ayam pada 4 bahagian cuci bersih toskan air dan perapkan bersama bahan-bahan perapan selama 1-2 jam Kemudian di dalam mangkuk yang besar sediakan campuran tepung goreng dengan mencampurkan tepung gandum tepung beras serbuk cili garam dan lada putih. Jangan takut ayam tu tak akan menjerit.

Dah potong part 1. Cara Pilih Daging Ayam Segar Lihat dari 3 Hal Ini. Kami tidak menyediakan servis mengasingkan bahagian ini dan membuang lebihan lemak ayam Ayam ini perlu dibilas semula kerana ayam ini dipotong segar dan masih terdapat darah dibahagian ayam ini.

Potong bahagian belakang dahulu. Mempelajari cara memotong ayam juga akan membantu proses memasak. Ada sendi kat situ.

Kamu bisa mulai memotong ayam. Biasanya ayam yang digunakan adalah ayam dengan ukuran 1kg kebawah. Kalau yang banyak lemak ialah bahagian peha dan atas peha.

Bahagian ayam sebagai rujukan untuk masakan. Step 1 Keluarkan ayam dari bungkus dan pisahkan jeroannya. Setelah kamu menemukan sendi paha yang menghubungkan paha dengan tubuh pegang tubuh ayam dengan tangan kirimu dan putar kaki ke atas dan ke luar dengan tangan kanan agar sendi pinggul.

1 ekor ayam potong 8 bahagian rebus selama 10 minit dan toskan simpan air rebusan ayam untuk buat sup-kite guna air nie jgk utk masak nasik. Jika anda ingin saiz yang kecil dan banyak bahagian yang selalunya untuk membuat hidangan kepada orang ramai anda boleh membuat potongan 12 bahagian untuk seekor ayam. Sebelum memfilet ayam kamu harus memotong ayam utuh menjadi beberapa bagian terlebih dahulu.

Breast Quarters Istilah untuk separuh dada dan sayap bedanya ini dengan halves breast quarters tanpa paha hanya dada dan sayapnya saja. Bahagian ini banyak isi. Cara potong ayam.

Ulang proses ini bahagian kepak satu lagi. Dah potong part 1. Ayam dipotong menjadi 8 bagian misalnya.

Potong melalui paha dan kemudian sendi lutut untuk memisahkan kaki dan paha dari kedua sisi ayam. Jom belajar cara potong ayam. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators.

Manakala jika anda mahu bahagian yang besar anda boleh buat potongan 8 bahagian. Untuk mudah potong kelar dulu ikut saiz yang diingini kelar sampai tulang dalam. Yang 4 dan 8 bagian untuk masakan sehari-hari sementara yang 18 bagian biasanya untuk acara dan hajatan besar.

Apalagi jika Anda ingin memasak dalam jumlah banyak dan budget terbatas. Pada bahagian yang mempunyai kepak potong ⅓ daripada bahagian kepak untuk mengasingkan kepak dengan dada. Ayam utuh biasanya dibagi menjadi 4 8 dan 18 bagian.

5 Langkah Asas Potong Ayam Segar Kepada Bahagian-Bahagian Kecil. Kepakkan menggunakan tangan bagi mengasingkan bahagian paha dan dada. Berat ayam yang diterima adalah ayam lengkap termasuk kaki siap siang bahagian organ.

Lepas itu potong 2 part ni pulak. Asingkan bahagian dada ayam menjadi dua bahagian dengan memotong melalui sisi leher ke bawah diikuti bahagian paha. Biasanya ramai yang suka bahagian wing rib dan drumstick.

Dibawah ialah lampiran saiz dan potongan ayam. Ini hasil selepas potong kaki ayam. Lalu untuk cara memotong atau membaginya menjadi 8 bagian adalah dengan memotong ayam menjadi 2 bagian terlebih dahulu yakni bagian atas dada sayap dan bagian bawah paha bawah paha atas.

Ambil bahagian kepak tadi dan potong. Asingkan bahagian dada ayam menjadi dua bahagian dengan memotong melalui sisi leher ke bawah diikuti bahagian. Kalau nak asingkan lagi kepak yang ada cari titik pertemuan antara tulang kepak dan tulang dada dan belahkannya dengan pisau.

Penggunaan pisau tajam bersaiz besar amat diperlukan kerana bahagian ayam yang bertulang. Akhirnya korang akan mempunyai 8 bahagian ayam yang sama besar. Secara simetris ayam di potong atau di belah menjadi dua mulai dari tengah dada sampai ke ekor hingga masing-masing bagian menyisahkan satu bagian saja misal paha sayap dada.

Untuk bisa menghasilkan potongan yang sempurna pebisnis harus menggunakan pisau daging yang benar-benar tajam supaya tidak ada serat yang rusak dan daging tercecer kemudian selalu jaga higienitas tempat. Balikkan ayam dan potong di bahagian tengah badan diantara paha dan dada ayam. Bila beli ayam di pasaraya kadang-kala servis memotong ayam memerlukan anda menunggu lama lebih-lebih lagi pada hujung minggu di hari cuti dan juga di musim-musim perayaan.

Dah kelar barulah hentak sikit supaya ayam mudah putus. Bahagian breast sesuai untuk yang nak berdiet sebab bahagian ni kurang lemak tapi kaya dengan pati ayam. Tarik 2 ayam tu.

Semoga perkongsian ini memberi sedikit sebanyak. Meski terdengar mudah tapi tidak semua orang bisa memotong ayam dengan baik terutama memotong ayam menjadi 8 bagian. Kebanyakan ayam yang dijual di pasaran dikemas dalam bungkus plastik yang tebal sehingga Anda membutuhkan pisau untuk membukanya Anda juga harus merendam ayam sebentar di bak cuci piring untuk membersihkannya.

Jeroan ayam biasanya terletak di rongga. Sebelum potong ayam pastikan ayam tersebut sudah mati dan menggunakan pisau yang tajam. Cara potong ayam 8 bagian sendiri tentu sangat mudah dan cepat.

Sebelum memotong Escoffier menyarankan untuk mengeluarkan ayam dari lemari es dan mendiamkannya selama. Selepas itu potong kaki dia.


Step By Step Memotong Ayam Utuh Menjadi 8 Bagian Endeus Tv


LihatTutupKomentar